Adobe Stock 313220793

GOLV OCH GOLVTILLBEHÖR

NEW2022 Eik White Nights plank Castle 0213 AR RGB

TRÄGOLV

SGD har samlat marknadens ledande trägolvstillverkare, som erbjuder olika typer av konstruktioner. Trägolv har en unik förmåga att skapa värme och atmosfär i en inredning. Det mjukar upp en minimalistisk design – och adderar stil till en klassisk miljö. Intrycket påverkas också av bland annat ytbehandlingen. Många arkitekter och designers hävdar att trä är framtidens byggmaterial. En viktig anledning är att trä spelar en stor roll för att motverka klimatförändringar. Trä har dessutom unika, isolerande egenskaper. Helt naturligt.

Oak Nature Chaletino EICY3 KFD

Massiva trägolv

Massiva trägolv är tillverkade av hela trätiljor med naturlig ådring. De hela träplankorna ger ett vackert golv som kan slipas om vid behov och som kan behandlas på olika sätt.

Oak Tveta int03

Parkettgolv

Parkettgolv är uppbyggd i tre skikt, med ett kraftigare ytskikt av olika träslag - slitskikt- som går att slipa om. Mellanskiktet består av trälameller och det tredje skiktet är baksidesfanér.

Faded Black Wide int01

Fanérgolv

Fanérgolv består också av tre skikt, ett ytskikt av tunt ädelträfanér, mellanskikt av hård träfiberskiva (HDF) och baksidesfanér. Ytskiktet är i regel endast 1 mm och är inte omslipningsbart. Till gruppen fanérgolv hittar du även härdat trä som är ett fanérgolv med lite annan uppbyggnad

TARKETT NOBLE OAK ART DECO 7806009 004 5656107

Mönstergolv

Trägolv i olika mönster blir alltmer eftertraktade tack vare sin förmåga att sätta en distinkt prägel på inredningen med rutor, fiskben - eller i klassisk holländsk stil.

Tarkett Starfloor Click Ultimate Timeless Concrete Light Grey 35993020 003 TK 03792

LAMINATGOLV

Golven är så lika trägolv att det kan vara svårt att se skillnaden. Med naturtroget utseende och bearbetning med sprickor och kvistar som efterliknar riktigt trä. Vårt utbud av laminatgolv finns i en mängd olika format, mönster och färger – från rustikt mörka till homogent ljusa.

Glorious XL Gyant XL Light Natural RSH6

Format, färger & mönster

Golven är så lika trägolv att det kan vara svårt att se skillnaden. Med naturtroget utseende och bearbetning med sprickor och kvistar som efterliknar riktigt trä. Vårt utbud av laminatgolv finns i en mängd olika format, mönster och färger – från rustikt mörka till homogent ljusa.

L0231 03371 Interior02

Starka och stabila

Laminatgolven är starka, stabila och resistenta mot att både vatten och fukt som kommer in i fogarna. Det innebär att dessa golv passar bra kök, hall och övriga rum med golv som ofta utsätts för vattenstänk och fukt.

RS71894 Mipolam Planet Administration

PLASTMATTA

Plastmatta är ett bra val för särskilt krävande miljöer med hög belastning. Gemensamt för alla de plastgolv vi marknadsför är att de är extremt slitstarka och reptåliga. Dessutom är de kemikalie­resistenta, lättstädade och kräver varken polering, polish eller vaxning. Underhållskostnaderna är med andra ord låga på dessa vattenbeständiga och hygieniska golv, som fungerar bra för uppvik på vägg och i golvbrunn. De finns antingen på rulle eller som plattor.

RS71568 Mipolam Evo Trondheim Institute 001

Homogena golv

Homogena vinylgolv är perfekta i offentliga miljöer där det vistas många människor, samtidigt som det finns hårda krav på en god livscykelkostnad. Exempel är sjukhus och skolor. Andra viktiga egenskaper för dessa miljöer är god akustik och gångkomfort samt att golven är estetiskt tilltalande.

TARKETT IQ MEGALIT LIGHT GREY 3390604 001 5687783

Heterogena golv

Heterogena plastgolv är uppbyggda i flera olika lager med ett dekorskikt som består av ett tryckt ark. Det innebär att det kan designas på en mängd olika sätt och att det passar lika bra i hem som i offentliga miljöer. Akustikversionen har även en skumbaksida och har därför goda ljuddämpande egenskaper samt hög gångkomfort.

TARKETT IQ MEGALIT DESIGN MOODBOARDS 003 5689438

Brett sortiment

Vi marknadsför ett brett sortiment av plastgolv med rätt tillbehör från ledande leverantörer. Golven finns i en mängd olika utföranden.
Du kan dessutom fritt kombinera färger och mönster för att skapa intressanta intryck i miljön.


High Resolution FRB Solid Concrete 3724 3704 1

LINOLEUMGOLV

Linoleumgolv har en rik historia. Det uppfanns redan på 1860-talet och har sedan dess uppskattats av generationer, tack vare sina hållbara egenskaper och naturliga utseende. Linoleumgolv tillverkas än i dag av naturliga och förnyelsebara råvaror, som linolja, kork- och trämjöl. Dessutom används harts, färgpigment och juteväv. De ytbehandlas därefter, vilket innebär att de blir lika slitstarka som plast och kan läggas i de flesta utrymmen. Tack vare sina hållbara egenskaper har linoleumgolven under senare år upplevt en renässans och blivit ett favoritval för många arkitekter och designers.

Inspirerade av naturen

Linoleumgolv har en matt yta, vilket ger en naturlig och taktil känsla. De finns i en rad olika färger och mönster, varav många inspirerats av naturen, som till exempel löv och lin. Självklart erbjuder vi svanenmärkta Linoleumgolv som en del i vårt hållbara produktprogram.

Spinneriet Hall2 333355 Rosemary Green 333724 Orbit 2019 02
Tarkett i Q Megalit Light Grey 3390604 001 TK 03242
8476558 X Iconic Oak Lomond 220x1510 XL Plank Dining Room 457330663

DESIGNGOLV LVT

Designgolv LVT kombinerar trä- och stengolvens naturliga skönhet, mjukhet och värme med vinylgolvets slitstyrka. Designmöjligheterna med dessa golv är näst intill oändliga. Golven tillverkas i både plank- och plattformat i en mängd olika färger, kvalitéer och mönster. Golven är uppbyggda av en styv kärna och ytterligare ett antal skikt, vilket ger dem både slitstyrka och slagtålighet. De tål även väta och fungerar bra med golvvärme. Eftersom golven är både snygga och praktiska, passar de lika bra i hem som i kommersiella miljöer.

Klickfogar eller nedlimning

Golven enkla och snabba att lägga, oavsett om du väljer ett golv med smarta klickfogar eller ett som ska limmas ned. De finns även i akustikversioner med en behagligt ljuddämpande effekt.

85736114 X Worn Screed Boji 600x600 Square Tile Kitchen1193359810

Mönstergolv

Vårt sortiment består av LVT-golv från ledande leverantörer, som Berry Alloc, Kährs och Aspecta. Deras breda utbud erbjuder goda möjligheter att skapa spännande mönstergolv, till exempel fiskben.

85 C76524 X Iconic Oak Bolsena chevron Chevron Living room 760971481
KONDOR Roomshot Westminster 2

TEXTILGOLV

Ett enkelt sätt att ge ett utrymme en exklusiv känsla är att lägga in ett textilgolv. Denna typ av golv har även en ljudreducerande effekt och bidrar till en tystare miljö i en lokal där människor behöver koncentrera sig eller vill slappna av – oavsett om det är på kontoret eller i sovrummet. Ett modernt textilgolv är slitstarkt. En annan utmärkande funktion är att det kan bidra till renare inomhusluft, ­eftersom det drar åt sig och kapslar in damm och håller kvar det tills golvet dammsugs.

Rulle

Textilgolv på rulle, de klassiska heltäckningsmattorna, är rejält uppdaterade i både design och funktion och passar lika bra hemmiljö som i offentliga miljöer. Vissa mattor kan dock vara känsliga för fläckar. De måttbeställs för att passa perfekt även i rum med utmanande former, som rundade hörn.

Heritage 2

Plattor

Textilplattor används främst i offentliga miljöer, eftersom plattorna är lätta att byta ut om de skulle fläckas ned. De ger även goda möjligheter att kombinera olika färger och mönster.

Us privateoffice
Multiforme Living Carbone Mica Foyer Joy

KERAMIKGOLV

Keramikgolv, som tillverkas av bränd lera, är ett hållbart och estetiskt tilltalande val som ger en exklusiv känsla. Genom att installera golvvärme under skapas ett varmt och skönt golv – och dessutom ett ekonomiskt värmeöverföringssystem. De vackra och hygieniska keramikplattorna är idag det vanligaste valet som golvmaterial i badrum och på toaletter, men används i allt högre grad även i andra rum, både när det gäller hem och kommersiella lokaler.

Klinker

Klinkers är främst tillverkade genom torrpressning av finmalen lera i former som ger färdiga storlekar. Dessa våtpressade plattor är tjocka och grova i sin karaktär med bred naturlig färgskiftning från bränningen. Lerans komposition är mer tät och med högre hållfasthet än den lera som används till kakel, vilket gör att glasyren är valbar och inte ett krav. De kan sättas inomhus och utomhus, beroende på variant, på både vägg och golv.

Multiforme carbone 29385

Granitkeramik

Granitkeramik är tillverkat av mycket finmald porslinslera, som ger extra hög hållfasthet och låg vattenabsorption (under 0,5%). Namnet kommer från att leran innehåller kvarts och fältspat som finns i granit. Det syftar också på plattornas höga tålighet, som innebär att de kan användas på vägg och golv både inomhus
och utomhus

Multiforme Bathroom Oceano Salvia Foliage Lichene
Adobe Stock 495407256

GOLVTILLBEHÖR

SGD har alla tillbehör som behövs inför, under och efter själva golvläggningen för att uppnå bästa tänkbara resultat. Med god erfarenhet och kunskap om vad installatörerna efterfrågar har vi tagit fram ett komplett tillbehörsprogram för att underlätta golvläggningen och säkerställa ett långsiktligt och hållbart slutresultat.

MC 4 D 52 Still Bacchette OK

Golvprofiler, lister och golvsocklar

Att använda rätt typ av list och profil är viktigt för helhetsintrycket av golvet. Välj mellan olika material som trä, metall eller plast. Dessa monteras med spik eller skruv – men i vissa fall är det enklare att sätta fast profilerna med självhäftande lim.

SGD:s utbud av profiler omfattar nivålister, skarvlister, smyglister, kvartsstav och avslutningslister. Som komplement finns uppviks­lister, hörnskydd, trösklar, dörrfoder och även ett trappnosprogram med trappstänger.

Adobe Stock 434369391

Täckmaterial

Täckmaterial används främst för att skydda ett nylagt golv från smuts och stänk under själva byggprocessen. SGD erbjuder allt från traditionell målarpapp till skyddsfilt, skyddsfilm, skyddsfilm för textila golv, dammskydd avsedda för dörröppningar samt olika typer av tejper för fixering av täckmaterialet.

Adobe Stock 309491329

Golvunderlägg

Vid flytande golvläggning är val av rätt golvunderlägg av yttersta vikt. Grundläggande är att skydda ytskiktet från fukt i den underliggande konstruktionen, vilket innebär att en fuktspärr är att rekommendera i de flesta fall. Valet av golvunderlägg styrs även av om det finns golvvärme. Om en högre komfort när det gäller svikt & akustik eftersträvas, så finns dessutom produkter som ger en behaglig känsla och bättre upplevelse.

Adobe Stock 406141091

Övrigt Golvtillbehör

Till övriga tillbehör som ingår i sortimentet hör skvallerskydd för diskmaskin och kyl/frys. Vi har även stosetter – specifikt för våtrum men även för övriga rum – samt trappnossystem och alla verktyg som behövs i samband med golvläggningen.