OM SGD

SGD är en sammanslagning av lokala grossister inom golv, keramik, textil samt tillbehör och finns representerade över stora delar av Sverige. Som grossist, lagerhåller och transporterar vi varor åt företag och fackhandeln. Istället för att företagaren eller affären ska behöva beställa in så stora mängder själva av varje produkt från tillverkaren, kan de istället köpa exakt den kvantitet av det som ska användas från oss som grossist. Dessutom kan tillbehör så som undergolv, lister, svetstråd, lim, spackel och knivblad med mera följa med i samma sändning som övriga produkter för att underlätta arbetet.

Varje dag förser vi golvföretag, färgfackhandlare och kunder över hela Sverige med varor och tjänster inom våra verksamhetsområden.

Oavsett vilken av våra lokala grossister du vänder dig till i Sverige så kan du alltid förvänta dig...

Geran de klerk W Jkc3x Zj S Xw unsplash

1. Stor geografisk täckning

Med ett nät av lokala grossister utspridda över stora delar av Sverige kan SGD bedriva sin näst intill rikstäckande verksamhet. Du hittar våra lokala SGD-grossister från Malmö i söder till Umeå i norr.

Lagga gratt laminatgolv

2. Stor kunskap

På grund av våra många år i branschen och våra lokala grossisters stora, samlade kunskap kan du vara trygg i vetskapen om att ditt nästa projekt inom golv, keramik, textil eller tillbehör är i trygga händer.

Leveransbild glad kille i bil

3. Snabb och smidig hantering

SGD:s stora lager är en förutsättning för vår smidiga hantering och snabba leverans. Från de flesta av våra lagerställen utgår dagliga turbilar. Detta medför att vi alltid kan erbjuda våra kunder flexibla och snabba leveranser. Leveranser utanför närområdet skickas varje dag med landets ledande speditörer.

Våra lokala grossister

Idag består SGD av 9 olika grossister som har en stark lokal anknytning genom hela Sverige. Grossisterna har under många år funnits på marknaden och byggt upp goda relationer med lokala entreprenörer, handlare och företagare i det området som de är verksamma inom. Vår gemensamma historia sträcker sig 50 år tillbaka i tiden och vi kan därför stolt luta oss tillbaka på vår breda och gedigna kunskap som vi besitter inom golv, keramik, textil och tillbehör. SGD:s lokala grossister utgör några av de mest dominanta aktörerna på marknaden idag.

Historia

Under de senaste 50 åren har golvgrossisterna i Sverige bestått av mindre lokala företag som har servat sina kunder på mindre begränsade geografiska områden. Under hösten 2017 växte en idé fram hos Per Strömqvist, dåvarande VD på Svegab, en golvgrossist verksam i Växjö. Idén handlade om en konsolidering av flera av dessa mindre golvgrossister. Varje grossist skulle i och med en konsolidering plötsligt kunna erbjuda sina kunder ett mycket större utbud av produkter och tjänster. Om en lokal golvgrossist tidigare var expert på ett mindre nischat område kunde den nu helt plötsligt bli expert på tio områden till.

Produkter och tjänster kunde skickas och delas mellan de olika grossisterna och på så sätt kunde leveranser och lagerhantering samt produktutbud och tjänster effektiviseras och utvecklas. Alltid med en stark förankring i den mindre lokala grossistens kunskap, nätverk och kundkännedom.

Idén förverkligades 2018 då de första grossistföretagen Svegab i Växjö/Malmö, Fredbergs Skövde samt Golv och Byggterminalen (Norrköping) såldes till Storskogen Invest AB.

Under 2018-2020 förvärvades 6 nya bolag och tillsammans utgör alla företag idag SGD.

En stark ägare

SGD ägs av Storskogen Invest AB (“Storskogen”). Storskogen har en unik affärsidé med en lång ägarhorisont av lokala, väl förvaltade bolag i nischade branscher. SGD:s resa tillsammans med Storskogen har bara börjat. Genom flera planerade förvärv inom och utanför kärnverksamheten kommer SGD befästa sin position på den svenska logistik- och servicemarknaden för golv under många år framöver.

Narbild bjorktrad

EN HÅLLBAR FRAMTID

Som grossist och distributör håller vi oss i ständig framkant med framtidens utveckling av spedition och leverans.

Vi kommer bli första aktör som inom kort tankar helt fossilfritt bränsle (HVO) i våra lastbilar och vår första helt elektriska turbil kommer ut på vägarna i Falun under året. Tillsammans med våra kunder formar vi en mer hållbar och miljösmart framtid.